W dzisiejszych czasach standardowe przyjęcia weselne organizowane są średnio na 100-200 osób w zależności od regionu Polski oraz preferencji młodego małżeństwa. Decydując się na przyjęcie organizowane na sali weselnej, warto zadbać o to, aby organizator zaserwował co najmniej kilka dań gorących w czasie trwania zabawy weselnej nawet do białego rana. Chcesz dowiedzieć się, jaka powinna być minimalna ilość dań gorących na przyjęciu weselnym? Sprawdź ten artykuł i zorganizuj idealne wesele!
Nie ma jednej, złotej zasady odnośnie tego, ile dań gorących powinno znaleźć się na stołach gości podczas przyjęcia weselnego na sali bankietowej. Przyjmuje się, że goście powinni otrzymywać na czas zabawy gorące posiłki w odstępach czasowych co 2-3 godziny. W międzyczasie oczywiście serwowane są sałatki, przekąski oraz alkohole. W większości przypadków od 4 do 5 dań gorących jest zupełnie wystarczające, aby zadowolić wszystkich gości weselnych i nie dopuścić do tego, aby ktokolwiek był głodny.
Sprawdź także: Szwedzki stół na weselu – plusy i minusy.
Pamiętaj, że organizacja wesela nie należy do najłatwiejszych, dlatego warto skorzystać z pomocy profesjonalistów w tym zakresie. Decydując się na przyjęcie weselne w Hotelu Grodzisko, możesz mieć pewność, że organizacja wesela przebiegnie pomyślnie i zarówno para młoda, jak i wszyscy goście będą w 100% zadowoleni.
To, ile dań gorących zaserwuje kuchnia w trakcie trwania wesela powinno być też uzależnione od indywidualnych ustaleń z parą młodą. Jeśli goście weselni raczej nie stronią od posiłków oraz alkoholu, a także bawią się do białego rana, zadbaj o to, aby kuchnia zaserwowała przynajmniej 5 gorących dań. Na krótkie przyjęcia w gronie najbliższej rodziny i znajomych, możesz wybrać nieco mniejszą liczbę potraw na gorąco – bawiąc się maksymalnie do godziny 12 lub 1 w nocy – 3 posiłki powinny być wystarczające.
Na ogół przyjmuje się, że tuż po przybyciu pary młodej oraz gości weselnych i złożeniu życzeń, następuje podanie dania gorącego w postaci zupy oraz drugiego dania. W tym przypadku najchętniej wybierany jest rosół lub zupa grzybowa, a także taca mięs do wyboru z ziemniakami i bukietem surówek dla każdego.
Takie menu na początek przyjęcia weselnego jest doskonałym wyborem. W późniejszych godzinach wiele par młodych decyduje się na podawanie bigosu, strogonowa lub nawet gorących szaszłyków z grilla. Warto dodać, że w Hotelu Grodzisk dostępne są także takie dania gorące, jak: kiełbasy z grilla, boczek, karkówka, pieczone ziemniaki oraz kaszanka. Wszystkie tego typu potrawy są podawane w otoczeniu staropolskiego smalcu oraz przepysznych sałatek. To sprawia, że goście weselni najczęściej są naprawdę w 100% zadowoleni i miło wspominają menu zorganizowane na przyjęciu weselnym.
Interesujesz się organizacją wesela i chcesz, aby wszystko było dopięte na ostatni guzik? Sprawdź: Przyjęcia weselne poza miastem.
W kwestii tego, jakie menu weselne będzie lepsze, warto dokładnie poznać preferencje swoich gości weselnych. Osoby, które cenią sobie innowacyjne smaki owoców morza, ryb i innych dość nietypowych produktów, koniecznie powinny zdecydować się na menu nowoczesne. Dotyczy to zarówno sposobu podawania dań, jak i ich samego smaku. Jeśli jednak goście weselni i para młoda są tradycjonalistami – lepszym wyborem będą tradycyjne dania gorące wywodzące się z kuchni polskiej. To gwarancja dobrego smaku oraz 100% zadowolenia wszystkich gości weselnych!