Organizacja przyjęcia weselnego to dość trudne zajęcie, dlatego wiele par młodych decyduje się na pomoc profesjonalistów w tym zakresie. Na etapie przygotowywania przyjęcia weselnego istotne są przede wszystkim kwestie dotyczące wyboru sali weselnej, menu restauracyjnego oraz wystroju wnętrza. Jeśli organizujesz przyjęcie weselne na większą liczbę osób, musisz zadbać o wyżywienie. Sprawdź, jakie dania weselne sprawdzą się najlepiej.
Zorganizowanie niezapomnianego wesele – zarówno dla gości, jak i pary młodej jest nie lada wyzwaniem. Jeśli wybierzesz już salę bankietową, ustalisz listę gości i dopełnisz niezbędnych formalności, musisz też zorganizować menu restauracyjne na zabawę. Obecnie standardem, jeśli chodzi o przyjęcia weselne, jest przynajmniej 5 dań gorących w trakcie trwania imprezy, a w międzyczasie tort i przekąski – zarówno słone, jak i słodkie.
Jeśli masz już wybrane miejsce na przyjęcie, koniecznie skontaktuj się z lokalem i sprawdź ofertę weselną. Niektóre obiekty hotelowe takie, jak np. Hotel Grodzisko oferują szereg usług dodatkowych, które są przydane podczas organizacji niezapomnianego przyjęcia weselnego. Mimo, iż w standardzie proponuje się najczęściej 5 dań gorących w odpowiednich odstępach czasowych, to jednak wiele zależy od czasu trwania imprezy. Im dłuższy bal weselny, tym więcej dań na ciepło powinno być podawane dla gości i na odwrót.
Właśnie stopisz przed wyborem menu restauracyjnego na swoje wesele? Oto kilka ciekawych propozycji dań, które na pewno zachwycą wszystkich gości weselnych:
Oczywiście każda restauracja ma inną ofertę – w zależności od tego, jaki obiekt na przyjęcie wybierzesz. W przypadku organizacji wesel bezpośrednio przez hotel lub właściciela sali bankietowej, możesz liczyć na kompleksową pomoc nie tylko w organizacji wszelkich atrakcji dla gości, ale także na etapie doboru menu weselnego. Potrawy, które będą podawane na przyjęciu, powinny przede wszystkim spełniać oczekiwania pary młodej, a dopiero w drugiej kolejności – preferencje gości. Aktualnie najchętniej wybierane potrawy na wesele to te wywodzące się z kuchni polskiej – często w nowoczesnej odsłonie i niewielkich porcjach.
Kuchnia na sali bankietowej powinna przygotowywać się do wydawania posiłków odpowiednio wcześnie, szczególnie jeśli przyjęcie opiewa na blisko 200 osób. Kluczowy jest w tym przypadku czas, kiedy goście i para młoda pojawią się na sali i zasiądą do spożywania pierwszego posiłku. Przykładowo: jeśli impreza zacznie się o godzinie 16:00, warto podać pierwszy posiłek już o 17:00, kiedy każdy zajmie już swoje miejsce. Kolejne danie gorące powinno pojawić się na stole o godzinie 19:00-20:00, natomiast kolejne tuż po oczepinach, czyli najlepiej po godzinie 12:00. Tym sposobem goście zostaną uraczeni już trzema daniami gorącymi.
Kiedy przyjęcie weselne trwa do rana, najlepiej zorganizuj jeszcze przynajmniej 1 lub 2 dania gorące. Kelnerzy powinni je podać w okolicy godziny 2:00 oraz 4:00 nad ranem, o ile impreza wciąż będzie trwać. Takie rozwiązanie to gwarancja pełnego zadowolenia gości i pewność, że nikt nie wyjdzie głodny z przyjęcia weselnego.
Uwaga! Jeśli organizujesz wesele i imprezę do białego rana, pomyśl też o możliwości wynajmu apartamentów i pokoi hotelowych dla przybyłych osób. Organizując wesele w Hotelu Grodzisko, możesz skorzystać nie tylko z bogatej oferty organizacji wesel i ciekawego menu restauracyjnego, ale także przepięknych apartamentów na wynajem – zarówno dla pary młodej, jak i innych gości weselnych.