Szwedzki stół na weselu – plusy i minusy

Planowanie wesela  wymaga podjęcia wielu ważnych decyzji, a menu i forma podania posiłków jest jedną z nich. Powinniśmy być przygotowani na wiele wariantów. Wśród naszych gości z pewnością znajdą się wegetarianie czy weganie, osoby dla których posiłek mięsny to podstawa, niejadki oraz osoby z wilczym apetytem. Najczęściej posiłki podawane są w sposób tradycyjny, czyli serwowane gościom siedzącym przy stołach. Dziś przyjrzyjmy się bliżej innej formie, która również ma swoich zwolenników. Stół szwedzki na weselu – jakie ma plusy i minusy? Jakie wyzwania stoją przed organizatorami?

Szwedzki stół na weselu – plusy i minusy

Szwedzki stół to doskonały sposób na integrację między gośćmi. Niejako wymusza na gościach przemieszczanie się, dzięki czemu nie są oni „przyklejeni” do swoich miejsc przy stołach. Podchodząc do bufetu będziemy tam znajdować się w towarzystwie gości, znajomych oraz nieznajomych, co staje się okazją do wymiany uwag i nawiązania ciekawych konwersacji z różnymi osobami. To co jest plusem może jednocześnie okazać się niedogodnością, szczególnie dla osób starszych i niepełnosprawnych. Jeśli jednak młoda para decyduje się na stół szwedzki może zwrócić się z prośbą do kelnera o to, aby więcej uwagi poświęcili niektórym gościom proponując im podanie wybranych potraw. Często jednak osobom tym towarzyszą młodsi członkowie rodziny, którzy chętnie podadzą seniorom przysmaki do stołu.

Dobrze zaopatrzony i sprawnie uzupełniany stół szwedzki sprawi, że dostęp do jedzenia będzie szybki sprawny już od samego początku przyjęcia weselnego. Aby uniknąć kolejek warto jednak rozmieścić jedzenie na kilku stołach.

Bufet szwedzki nie wymaga tak licznej obsługi kelnerskiej i jest to opcja, która jest bardziej korzystna cenowo. Jest to szczególnie istotne w dużych miejscowościach, w których ceny od osoby potrafi być bardzo wysoka.

Mniej prawdopodobne jest również marnowanie jedzenia. Goście będą dobierali porcje do indywidualnych potrzeb sukcesywnie w trakcie trwania przyjęcia. Samodzielne kontrolowanie porcji sprawi, że osoby z większym apetytem nie odczują głodu a niejadki nie pozostawią większości nałożonej porcji nietkniętej na talerzu.

Stół szwedzki gwarantuje również estetykę przez cały czas trwania przyjęcia. Przekąski są na bieżąco uzupełniane, zgodnie z potrzebami, są świeże i dobrze się prezentują. To również wygoda dla gości, którzy nie muszą podawać sobie półmisków przekrzykując się czy też uważając, aby niczego lub nikogo przy okazji nie potrącić.

Sala weselna Grodzisk Mazowiecki – różne możliwości aranżacyjne, profesjonalna obsługa i smaczne posiłki sprawią, że zorganizujesz tu wesele swoich marzeń!

Hotel Grodzisko

ul. Natolin 45a
05-825 Grodzisk Mazowiecki

tel: 515 044 605
hotelgrodzisko@wp.pl
www.hotelgrodzisko.pl

Grodzisk Mazowiecki